11 Aralık 2016 Pazar

Biyogüvenlik ve yeni hayvan alımı

Biyogüvenlik

Biyogüvenlik, hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek için alınması gereken tedbirlerdir. Başarılı bir koyun işletmenin temel taşı, sağlıklı hayvanlardır.
İşletmenize bulaşıcı bir hastalığı kendiniz, ekipmanlarınız, ortak mera ve sulama yerleri ile dışarıdan satın alacağınız tek bir hayvanla bulaştırabileceğinizi unutmayınız!

Yeni hayvan alımı

Yeni hayvan alımını her zaman risk oluşturabileceğini unutmayın. Satın alınacak hayvanlar dış bakıda  sağlıklı gözükse de, çok çeşitli hastalıkları taşıyabilirler. Unutmayın ki koyun ve keçilerin bir çok ortak hastalığı vardır. Keçilerden koyunlara hastalık bulaşabildiği gibi koyunlardan da keçilere bir çok hastalık bulaşır.
Satın alınacak yeni hayvanların bulunduğu bölgede herhangi bir karantina tedbiri olup olmadığı İl/İlçe Müdürlüklerinden öğrenilmelidir.(Ancak bu durum bazı yetiştiricilerin hastalıkları bildirmemesi nedeniyle güncel olmayabilir)
Hayvanlara yapılan aşıları öğrenmeye çalışınız. Varsa aşılama kayıtlarını isteyiniz
Mümkünse işletmenize yakın yerden durumunu bildiğiniz işletmelerden hayvan alınız . Bu işletmelerin de en az 3 ay bu hayvanları işletmesinde bakan işletmeler olmasına özen gösteriniz

Satın almadan önce çıban(psöudotüberküloz), topallık, ishal, çiçek(kabarcıklı yara), ektima(ağız yarası), körlük, yaygın öksürük, mastitis, sarılık, uyuz gibi rahatlıkla anlaşılabilen hastalıkların olmadığından emin olunuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder